Maatilamatkailua kahden maakunnan rajamailla

23.05.2023 13:24Kaakkois-Suomi

Tuhannen Tarinan Talo Luumäen Kannuskoskella on maatilamatkailuyritys, jossa viihtyvät niin leirikoululaiset kuin kokousryhmät. Yritys on kehittänyt jatkuvasti toimintaansa sekä omilla projekteillaan että yhteistuumin muiden alueen yrittäjien kanssa.

Kannuskosken kylä Luumäen ja Kouvolan rajalla on idylli, jonka maisemassa vuorottelevat maatilat, koskien kuohut, mökit ja metsät. Kuntien sekä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson raja halkaisee kylän ja kulkee paikoin keskellä Väliväyläksi kutsuttua vesireittiä. Tuhannen Tarinan Talon yrittäjä Niina Sydänmaanlakka muistaa, kuinka vielä parikymmentä vuotta sitten matkailukartta saattoi katketa maakuntarajaan keskeltä kylää.
– Ei se paljoa matkailijaa palvellut. Siinä mielessä Kaakkois-Suomessa on menty matkailussa hyvään suuntaan, että yhteistyötä on lisätty. Osataan ajatella enemmän matkailijan näkökulmasta, ei vain alueen, hän kuvailee.

Keltainen päärakennus vuodelta 1914.
Keltainen päärakennus vuodelta 1914.

Tuhannen Tarinan Talo on Sirkka ja Ilkka Sydänmaanlakan vuonna 1996 perustama maatilamatkailuyritys, jonka vetovastuu siirtyi heidän tyttärelleen Niinalle vuonna 2006. Yritys tunnetaan erityisesti leirikouluista, joita tilalla on järjestetty alusta saakka. Puolet liikevaihdosta koostuu kuitenkin kaikesta muusta, kuten juhlista, kokouksista, perhelomista ja muusta leiritoiminnasta.
– On ollut aikuisille esimerkiksi jooga- ja rumpuleirejä. Kesä-, hiihto- ja syyslomat puolestaan ovat perheiden aikaa, yrittäjä kertoo.

Vuonna 2017 Tuhannen Tarinan Talo investoi uuteen kokous- ja juhlatilaan, joka on oikeastaan osa vanhaa, vuonna 1938 rakennettua navettaa. Leader Länsi-Saimaa ry myönsi rakentamiseen yritysten investointitukea, joka kattoi 20 prosenttia kokonaiskustannuksista.
– Kaikki rakennukset täällä on remontoitu siten, että säilytetään mahdollisimman paljon vanhaa, Niina Sydänmaanlakka huomauttaa.

Niina Sydänmaanlakka kokous- ja juhlatila Valtterissa.
Kokous- ja juhlatila Valtteri.

Parhaimmillaan 60 henkeä vetävä kokoustila on osoittautunut todella tarpeelliseksi. Valtteriksi nimetyssä navetan päädyssä on vietetty häitä, ristiäisiä ja sukujuhlia, järjestetty kokouksia ja rippikoulutunteja.
– Se on ollut pääkoulutustilana ja sitä kautta olemme saaneet myytyä myös majoitus- ja ruokapalveluita. Koulutusryhmät eivät varmaan olisi valinneet yritystämme, ellei meillä olisi ollut tätä yhtenäistä kokous- ja koulutustilaa. Se on tuonut uusia asiakkaita, Sydänmaanlakka iloitsee.

Näkyvyyttä yritysten yhteistyöllä

Yritys osallistui vuonna 2019 päättyneeseen Sesonkimatkailua maaseudulle ja vuonna 2022 päättyneeseen Kannuskoski kutsuu kylään -yritysryhmähankkeeseen. ProAgria Etelä-Suomen hallinnoimasta ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittamasta Sesonkimatkailua maaseudulle -hankkeesta yrittäjälle jäi mieleen erityisesti osallistuminen Berliinin valtaville ITB-matkamessuille Nordic marketingin osastolla.
– Se oli aika huippukokemus. Saimme sieltä kontaktin saksalaiseen matkanjärjestäjään, jonka kautta tuli ensimmäisenä vuotena perheitä maatilalomalle ja aika pitkiäkin varauksia. Kontakteja ja kyselyitä tulee edelleen. Se oli se, mitä sieltä jäi elämään, yrittäjä kertoo.

Kannuskoski on elävä maalaiskylä, jossa on upea luonto ja paljon historiaa. Mylly on edelleen toiminnassa.
Kannuskoski on elävä maalaiskylä, jossa on upea luonto ja paljon historiaa. Mylly on edelleen toiminnassa.

Luumäen kunnan hallinnoimaan ja Leader Länsi-Saimaan rahoittamaan Kannuskoski kutsuu kylään -hankkeeseen osallistui seitsemän mikroyritystä kylän alueelta. Ideana oli saada alueen palvelut näkyville ja tavoite toteutui Kannuskoski.fi-nettisivuston muodossa.
– Sivustolle yrittäjä pystyy linkittämään omat tuotteensa ja asiakas voi tehdä varauksen suoraan. Sitä kautta on tullut kävijöitä meidän omillekin sivuillemme. Mökkiläiset ovat varanneet esimerkiksi liukulumikenkiä.

Entä onko kahden maakunnan rajalla sijaitsevan Tuhannen Tarinan Talon väki enemmän karjalaista vai kymenlaaksolaista heimoa?
– Identiteetti on vahvasti karjalainen. Kuulumme myös Karelia a la carte -verkostoon, mutta teemme molempiin maakuntiin yhteistyötä, Niina Sydänmaanlakka summaa.

Julkaistu 23.5.2023. (Ensijulkaisu Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -uutiskirjeessä 10.5.2023.)

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.