Yrittäjä Toni Salstola Ekoeristeen ovella.

Nuoren yrittäjän keksintö antoi vauhtia liiketoimintaan

18.08.2023 14:45Kaakkois-Suomi

Ekoeriste Oy:n toimitusjohtaja Toni Salstola päätyi perheyrityksen vetovastuuseen kolmekymppisenä. Nyt takana on kuutisen vuotta toimitusjohtajan tuolilla ja tuplaantunut liikevaihto.

Tonin kipinä moottoripyörille syttyi juniorina. Moottoripyörät veivät mennessään ja kaikki vapaa-aika kului radoilla. Harrastus ei pysähtynyt talveenkaan: isä ja setä piti huolta Kuusaanlammen jääradasta, jossa poika vietti kaiken aikansa piikkipyörät jäänpintaan hakaten. Vauhtia ja taitoa kertyi, joten pian harrastus sai uutta nostetta kisaradoilta. Kisoissa käytiin aina Eurooppaa myöten. Opinnot valikoituivat ajamisen ympärille: moottoripyöräilyä tuki metallipuolen koneistajan opinnot ammattikoulussa.

Armeijan jälkeen nuorelle koneistajalle ei tahtonut löytyä töitä. Isä sanoi, että firmalle voisi tulla. 15-vuotiaasta kouvolalaisessa perheyrityksessään kesätöitä tehneenä Toni ei ensi alkuun kovin innostunut: parikymppisellä petroolisielulla ei ollut luontaista paloa eristeisiin. Mutta koska koko ikäänsä ei ajoradoilla voi viettää ja töitäkin olisi saatava, hän lähti eristyshommiin. Tarjolla oli yksi tuote ja yksi tapa tehdä työtä.

Uusi innovaatio syntyy

Töitä kentällä tehneenä hän alkoi kyseenalaistamaan tekniikoita, joilla töitä tehdään. Miksi tämä tehdään käsin? Miksi laitteistolla voi vain puhaltaa eristettä, mutta ei imeä? Asiaa tiedustellessa vastaus konkareilta on selvä: koska se vain pitää tehdä näin. Toni rakenteli prototyypin puhalluslaitteistosta ja kytki laitteiston imulle. Poiskuljetettavat eristeet imeytyivät kuljetusautoon ilman, että sitä käsin mätetään säkkiin ja kannetaan sinne! Työkaveri huikkasi, että annapa letku minullekin… Ja innovaatio oli syntynyt.

Letkuja hallin lattialla
Eriste kulkee letkussa suuntaan jos toiseenkin.

Palo kasvoi yritystoimintaa kohtaan, kun selvisi, kuinka paljon olemassa olevia tekniikoita voi kehittää. Asennusten ja tekniikoiden kehittämisen ohella myös myynti alkoi kiinnostamaan. Toni kiittelee paljon siitä, että isä antoi tilaa opetella. Kollegat opettivat paljon ja vankka osaaminen asennuksista tukivat myyntiä.

Toni siirtyi toimitusjohtajan penkille ja vei yritystä menestyksekkäästi eteenpäin. Tuotteita sekä tekniikoita tuli valikoimiin lisää, työntekijämääräkin on tuplaantunut. Koronan jälkeen Toni alkoi viemään eteenpäin innovaatiotaan eristeiden poistosta. Ekoeriste sai Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta investointituen EU:n maaseuturahastosta imulaitteistoon, jolla eristeet saadaan imettyä suoraan kohteesta imuautoon ja kierrätettyä samassa kohteessa käyttämällä saman eristeen vielä uudelleen.

Kehitystyö jatkuu eristeiden kierrätyksen parissa

Toni kertoi, että esimerkiksi halli- sekä asuinkiinteistöissä kierrättäminen on mahdollista muun muassa höyrysulun tiivistystarpeissa. Säädökset estävät käytetyn eristemateriaalin uudelleenkäytön muussa kuin samassa kohteessa, josta se on poistettu. Tähän liittyen käynnistettiin projekti XAMK-ammattikorkeakoulun kanssa. Projektissa pohditaan eristemateriaaleille muuta, vaihtoehtoista käyttötapaa.

Tavoite on, ettei hyvä eriste päätyisi suoraan kaatopaikalle, jos sitä ei voida kohteessa itsessään jälleen hyödyntää.

Imuauto on ollut liikkeessä toukokuun alusta saakka. Sillä on ollut niin paljon töitä, että investointi loi kolme uutta työpaikkaa ja uuden innovaation. Imuautolla voi puhaltaa kaiken ulos, mikä imetään sisään, joten seuraava aluevaltaus voisi olla murskeiden puhallukset. Laitteiston avulla voi kuljettaa murskeen kohteeseen ja puhaltaa sekä levittää suoraan halutulle paikalle. Metodin avulla pääsee pieniin ja hankaliin paikkoihin, mihin ei voi viedä esimerkiksi kaivinkonetta.

Investointituki auttoi työllistämään

Toimitusjohtajalta kysyin, että mitä hän haluaisi investointiin liittyen nostaa vielä erityisesti esiin, vastaus oli selvä. Investointituen avulla saatiin luotua kolme työpaikkaa.

He saivat aivan huipputekijän suoraan ammattikoulusta, joka oppisopimuksella opiskeli tutkinnon ja työskentelee edelleen Ekoeristeellä. Hän on osoittautunut äärimmäisen hyväksi työntekijäksi, jolla on hyvät valmiudet työntekoon. Jos tämän otannan perusteella pitäisi johtopäätös tehdä, ei nykynuoret ole puhelimilla pilattuja!

Yrittäjä Toni Salstola eristepaalien edessä
Ekoeristeen liikevaihto on tuplaantunut viimeisen kuuden vuoden aikana.

Joko ympäristö luo loistavia tekijöitä tai sinne hakeutuvat huipputyypit – mene ja tiedä. Selvää on kuitenkin se, että ELY-keskuksen investointituen avulla tämäkin innovaatio saatiin käytäntöön ja liiketoiminta lentoon.

Julkaistu 18.8.2023.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.