Sorvaamon kapasiteetti kasvoi maaseuturahoituksella

02.08.2023 17:04Keski-Suomi

Mitä yhteistä on Valtran traktoreilla, Mitsubishin trukeilla ja MM-tason WRC-ralliautolla? Niissä kaikissa pyörii keskisuomalaisen Metallisorvaamo Pitkäsen valmistamia osia.

Uuraisilla toimivan Metallisorvaamo Pitkäsen verkkosivuilla kerrotaan, että yrityksen tyypillisiä tuotteita ovat ”tapit, holkit, nipat ja laipat”. Toimitusjohtaja Pauli Pitkänen suomentaa niiden olevan erilaisia sorvattuja metallikappaleita, joita konepaja tekee alihankintana suurille kansainvälisille moottoriajoneuvoalan yhtiöille.

– Myös polkupyöriin on tehty kappaleita, hän täydentää.

Viime vuosina metallisorvaamon liikevaihto on kasvanut varsin mukavaa vauhtia. Viime vuonna se oli 2,8 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna liikevaihto nousee 3,4 miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja ennakoi kasvun jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Tuella tehty korkealaatuisia investointeja

Pauli Pitkänen

Liikevaihdon kasvun takana on ensisijaisesti yrityksen tuotteiden hyvä laatu ja erinomainen toimitusvarmuus, mutta myös konekapasiteetin lisääntyminen. Sen on osaltaan mahdollistanut maaseuturahaston yritysrahoitus, jota Metallisorvaamo Pitkänen on saanut useana vuonna Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Investointituella on laajennettu hallia, hankittu uusia moderneja sorveja ja viimeisimpänä hankittiin työstökeskus.

– Maaseuturahoituksen ansiosta yritys on pystynyt tekemään teknisesti korkealaatuisia ja pitkäikäisiä investointeja. Kapasiteetti on kasvanut, ja se on mahdollistanut liikevaihdon kasvun, toimitusjohtaja toteaa.

Yritys aloitti vanhassa navetassa

Pitkänen on lähes 50-vuotiaan perheyrityksen toimitusjohtaja kolmannessa polvessa. Yrityksen perusti alun perin hänen paappansa Veikko Pitkänen vuonna 1974 kotipihan vanhaan navettaan kyllästyttyään reissaamaan töihin Tikkakoskelle huonokuntoista tietä pitkin.

– Pappa työskenteli sorvarina Tikkakosken tehtaalla. Tie sinne oli huono ja niin oli autokin, joten paappa tuumasi, että hän voi yhtä hyvin tehdä töitä kotona, Pauli Pitkänen kertoo.

Pitkäsen isä Erkki Pitkänen otti yrityksen hoitaakseen vuonna 1981 ja rakennutti metallisorvaamolle ensimmäisen oikean teollisuushallin. Nykyinen toimitusjohtaja on ollut yrityksen ruorissa vuodesta 2015 lähtien.

Tänä päivänä Metallisorvaamo Pitkänen työllistää 16 henkilöä, joista neljä osakasta. Ammattitaitoisen työvoiman saanti on hieman haastavaa, mutta puskaradio toimii ja tarvittaessa työ opetetaan uusille tekijöille.

Bumerangeista ei pidä masentua

Metallisorvaamo Pitkänen haki maaseuturahaston investointitukea ensimmäisen kerran vuonna 2017. Pauli Pitkänen kertoo tehneensä hakemuksen ELY-keskuksen vinkistä ja saaneensa ELY:stä myös ohjeita sen täyttämiseen.

– Hakemus tuli bumerangina takaisin monta kertaa ja siihen piti tehdä korjauksia, mutta siitä ei pidä lannistua, hän toteaa.

Maaseuturahoituksen mahdollisuuksia miettiviä yrittäjiä hän rohkaisee tarttumaan paperityöhön arkailematta.

– Se kannattaa. Hakemuksen kysymykset eivät ole erikoisia, vähän siinä pitää omaa toimintaa ennustaa, Pitkänen kannustaa.

Metallisorvaamo on mm. laajentanut hallia maaseuturahoituksen tuella.
maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.