Taikayöntie valaistiin loppiaisiltana ulkotulilla. Kuva: Rami Valonen.

Taikayöntien Lumo -hanke lisää matkailureitin tunnettuutta, vetovoimaisuutta ja toimijoiden yhteisöllisyyttä

20.02.2024 13:35Pirkanmaa, Satakunta

”Läpi Urjalan ja kautta Huittisten kuuluu hirveä jyske varstojen, nytpä maistuu työ, varstat maihin lyö, tää on Urjalan taikayö.” Näin kuuluu Martti Innasen vuonna 1967 julkaistu kappale. Juuri tämän, alueen maalaisromanttista maisemaa kuvaavan Innasen kappaleen mukaan on nimetty Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin johtava Taikayöntie.

Läpi idyllisten maalaismaisemien ja kylien kulkeva Taikayöntie on yksi Suomen virallisista ja hienoimmista matkailuteistä. Sille ovat ominaisia kumpuilevat peltomaisemat, kaunis jokilaakso sekä tietä reunustavat vauraat maatilat. Alue on oivallinen kohde niin pyöräilijöille, motoristeille, autoilijoille kuin melojillekin. Tietä kulkiessa matkailija voi aistia aidon maalaiselämän ja maalaiskylän hengen.

Taikayöntien pääreitti Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin kulkee seututietä 230, ja se tekee kaksi sivuhaaraa; toisen Puolimatkan kylästä Nuutajärventietä Nuutajärven lasikylään ja toisen Punkalaitumelta Murronharjuntietä valtatielle kaksi. Alue tarjoaa nostalgiaa, kulttuuria, historiaa ja luontokohteita moneen makuun.

Taikayöntien matkailureitti kulkee Huittisista kohti Urjalaa ja Punkalaidunta. Reittiä ympäröiviä suurempi kaupunkeja ovat Turku, Tampere, Rauma ja Pori.

Lähiruokaa, kulttuuri- ja luontokohteita

Mielenkiintoiset talonpoikaismuseot, upeat historialliset puu- ja kivikirkot, kulttuuritapahtumat sekä idylliset tanssilavat ovat esimerkkejä alueen monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Taikayöntien varrelta löytyy muun muassa Suomen vanhin lasikylä Nuutajärvellä, Väinö Linnan perinnettä Urjalassa, presidentti Risto Rytin näyttely Huittisten museolla sekä Unescon maailmanperintökohteeksi ehdolla oleva Mäenpään työväentalo Punkalaitumella.

Alueen lähiruokatarjontaan lukeutuvat mm. idylliset marjaviini- sekä luomulihatilat. Taikayöntien tienoolta löytyy myös monipuolisia luontokohteita kuten Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto, näköalapaikkoja, luontopolkuja sekä ulkoilualueita.

Yhteistyötä lisätään Leader-hankkeen avulla

Taikayöntie sai virallisen matkailutiestatuksensa vuonna 2000, jolloin yhteistyö tien toimijoiden kesken oli hyvinkin aktiivista. Vuosien mittaan yhteistyöverkosto alueella oli kuitenkin kadonnut ja tiestä oli lähes mahdotonta löytää ajantasaista tietoa verkosta. Tähän haasteeseen vastaa Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksen hallinnoima Taikayöntien Lumo -hanke, jolle Leader Joutsenten reitti ja Leader Pirkan Helmi myönsivät EU:n maaseuturahoituksen. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 130 000 euroa, ja Leader-rahoituksen osuus on 100 %.

Taikayöntien Lumo -matkailuhankkeen voimin alueelle on koottu toimijaverkosto asukkaista, yhdistyksistä, järjestöistä, tapahtumista, matkailu- ja kulttuurialasta sekä kuntien edustajista. Toimijaverkoston kesken on muun muassa ideoitu koko tien mittaisia yhteisöllisiä tempauksia, esimerkiksi Nuku Yö Ulkona -tempaus, Taikayöntien lähiruokabussikierros sekä loppiaistulet. Toimijaverkostolle on järjestetty myös erinäisiä infotilaisuuksia muun muassa Taikayöntien tarinallistamisesta, tapahtumien järjestämisestä sekä motoristeista ja pyöräilijöistä kohderyhmänä.

Taikayöntien matkailureitti messuilla.

Loppiaistulet loimusivat matkailureitillä

– Taikayöntien Lumo -hanke on järjestänyt useita tapaamisia, koulutuksia ja muita tapahtumia, joissa kaikkien kolmen kunnan matkailutoimijat ovat päässeet tutustumaan toisiinsa ja alueen matkailuun liittyvien yritysten toimintaan. Tilaisuudet ovat olleet omiaan lisäämään yhteistyötä ja uusia yhteistyökuvioita on virinnyt aktiivisten osallistujien kesken. Yhtenä näkyvänä esimerkkinä hankkeen avulla syntyneestä yhteistyöstä on Taikayöntien Loppiaistulet -tapahtuma, jolla tehdään Taikayöntien reittiä konkreettisesti näkyväksi ja tunnetuksi, kertoo Huittisten matkaopas Tarja Eklöf.

Taikayöntien Lumo -hankkeen voimin Taikayöntielle on rakennettu omat verkkosivut osoitteessa taikayontie.fi, jossa pääsee tutustumaan alueen matkailutarjontaan. Sivustolle tuodaan matkailupalvelut Visit Finlandin Data Hub -tietokannasta. Lisäksi hankkeen aikana Taikayöntiestä on tuotettu laadukasta kuva-, viestintä- ja markkinointimateriaalia sekä jalostettu tietoa matkailijaa houkuttelevaan muotoon. Taikayöntielle on myös luotu uusi raikas visuaalinen ilme kuvitetun kartan avulla, jonka on luonut kuvittaja Eve Sillanpää.

Taikayöntie illalla auringonlaskussa.
Kuva: Rami Valonen.

Maaseudun matkailuhankkeita

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.