Vaarankylän kuituverkko on iso urakka. Jukka Leinonen (vas) ja Markku Väisänen laskevat, että talkootyötä tarvitaan tuhansia tunteja.

Vaarankylään kuituverkko kylän omin voimin

22.06.2023 13:16Kainuu

Paltamon Vaarankylällä kyläläiset rakensivat kuituverkon kyläläisten tarpeisiin. Tukea suunnitteluun saatiin Oulujärvi Leaderista, rakennustöihin Kainuun ELY-keskuksesta.

Paltamon Vaarankylältä näkee kauas: Oulujärvelle ja Kajaaniin. Tietoliikenneyhteyksien suhteen kylä on sen sijaan ollut umpiperää. Muttei enää. Kylälle on rakennettu kilometreittäin valokuitulinjaa. Osuuskunnan verkkoon on liittynyt 34 taloutta eli lähes kaikki savut. 

Verkko rakennetaan omana työnä, mutta palvelut tulevat Telian kautta, kertoo Vaarankylän kuituhankkeen aktiivi Jukka Leinonen.  Taloon tuleva perusyhteys on nopeudeltaan 100/100 megaa, mutta väylää riittää tuhanteenkin asti.  Verkko mahdollistaa etätyöt, erilaiset tietoyhteiskunnan palvelut tai vaikka monipuoliset tv-palvelut, Leinonen sanoo. 

Liittymismaksun lisäksi valokuituasiakkaille tulee kuukausimaksu, joka kattaa tietoliikennekulut ja teknisen palvelun. Asiakkaan maksama kuukausihinta on suunnilleen sama kuin kaupallisilla toimijoilla. Leinonen kertoo, että kyläyhdistys suosi avoin kuitu -mallia, koska silloin verkkoon ei kenelläkään palveluja tarjoavalla yrittäjällä ole yksinoikeutta. 

Vaarankylän kuituverkon selvitystyötä on tuettu Oulujärvi Leaderin ja rakentamista Kainuun ELY:n kautta. Jukka Leinonen ja Markku Väisänen laskevat, että talkootyötä tarvitaan tuhansien tuntien verran, mikä tekee vajaan kolmanneksen kokonaiskustannuksista. 

”Taloon vedettävät kaapelit on rakennettu talkootyönä. Rakentamista helpottaa, että kylään on jo vedetty vesijohtolinja ja voimme hyödyntää jo käytettyä maata”, Jukka Leinonen sanoo. 

Kolmaskin maankääntäjä kylältä löytyy, sillä vaaralla Kajave uudistaa sähköverkkoa. 

”Ensin ajateltiin, että oltaisiin yhdistetty kuitu- ja sähkökaapelointi osan matkaa samaan kaivantoon, mutta onneksi ei jääty sitä odottelemaan. Heillä on omat tarpeensa ja meillä omat. Lisäksi metallinen kuitu pitää kaivaa vähintään metrin päähän sähkökaapelista.” 

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.