Ihmisiä Liedon valtuustosalin edustalla.
Tukikoulutus alkamassa Liedon kaupungintalolla 3. huhtikuuta.

Varsinais-Suomen tukikoulutukset tavoittivat keväällä 2024 lähes 800 ihmistä

24.04.2024 08:24

Varsinais-Suomen ELY-keskus järjesti kevään 2024 aikana yhteensä 12 tukihakukoulutusta viljelijöille laajassa yhteistyössä kuntien maaseutupalveluiden sekä muiden maaseutuhallinnon sidosryhmien kanssa. Tallenteet ja esitysmateriaalit ovat käytettävissä, ja palautetta kerätään 10.5. asti.

Kevään 2024 peltotukien ja luomutukien hakukoulutukset tavoittivat Varsinais-Suomessa lähes 800 ihmistä. Koulutuksia järjestettiin eri puolilla maakuntaa ja etänä Teamsin välityksellä sekä suomeksi että ruotsiksi. Koulutuksissa kerrottiin EU:n maatalousrahoitukseen kuuluvista tuista sekä niiden ehdoista ja valvonnasta. Lisäksi viljelijät saivat käytännön vinkkejä esimerkiksi tukihakuun ja Vipu-mobiilin käyttöön.

Pirhonen luennoi Laitilan valtuustosalissa.
ProAgria Länsi-Suomen asiantuntija Jarmo Pirhonen antoi tukikoulutuksissa käytännön vinkkejä tukihakuun. Hänen esityksessään (pdf) käytiin läpi muun muassa uusia termejä ja tärkeitä päivämääriä. Kuvassa Pirhonen luennoi Laitilan valtuustosalissa 25. maaliskuuta. Ruotsinkielisissä koulutuksissa vastaavia neuvoja antoivat Finska Hushållningssällskapetin asiantuntijat.

Koulutusten tallenteet ja esitysmateriaalit on koottu sivulle maaseutu.fi/varsinais-suomi. Huomioithan esitysmateriaalien julkaisupäivät. Muutokset ovat mahdollisia ja uusin tieto löytyy Ruokaviraston sivuilta. Esimerkiksi tuottamattomien alojen vaatimuksen helpotus vahvistettiin (mmm.fi) koulutusten jälkeen. Myös maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitosopimuksiin liittyvät yksivuotisten kunnostustoimenpiteiden ohjeet (ruokavirasto.fi) on nyt julkaistu. Ohjeeseen on tarkennettu mm. aitaus -toimenpiteen ohjeistusta. Ruokavirasto on tarkentanut myös kaksinkertaisen rahoituksen tilanteita omassa ohjeessaan (ruokavirasto.fi).

Anna palautetta 10.5. mennessä

Kevään 2024 tukikoulutuksista kerätään palautetta 10.5. asti. ELY-keskuksen valvontapäällikkö Juha Nummila kannustaa antamaan palautetta, sillä palautteet auttavat asiantuntijoita tulevien koulutusten suunnittelussa.

– Kyselyyn vastaamiseen menee vain muutama minuutti!

Ihmisiä Salon valtuustosalissa. Neljä ihmistä seisoo, muut istuvat.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen valvontapäällikkö Juha Nummila, agrologi Tero Vuorenpää, johtava asiantuntija Maarit Solla ja ympäristötukitiimin tarkastaja Mikko Torkkeli kouluttivat viljelijöitä lähes kaikissa koulutuksissa. Kuva otettu Salon kaupungintalolla 27. maaliskuuta.

Läsnäkoulutusten palautelomake:

  • Palautelomake (Laitila, Kyrö, Salo, Paimio, Lieto, Raisio ja Somero)

Teams-koulutusten palautelomakkeet:

Kolme ihmistä esittäytyy Salon kaupungintalon valtuustosalissa.
Kuntien maaseutupalvelut olivat mukana kouluttamassa viljelijöitä maakunnan yhteisissä koulutuksissa. Lisäksi he järjestivät 15 omaa paikallista koulutusta eri puolilla Varsinais-Suomea. Kuvassa Salon maaseutupalveluiden väki esittäytyy Salon tukikoulutuksessa 27. maaliskuuta.

Tietoa taloudesta ja tukea jaksamiseen

MTK-Varsinais-Suomi oli mukana koulutuksissa kertomassa ruuantuotannon markkinatilanteesta. Luomutukikoulutuksissa aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu kertoi, miten luomun myynti on ollut tasaisessa kasvussa jo pitkään, kunnes vuonna 2022 luomun myyntiluvut laskivat poikkeuksellisesti 8 % edellisestä vuodesta (esitys pdf-muodossa).

Aluepäällikkö puhuu yleisölle Raision valtuustosalissa.
MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu kertoi Raisiossa 22. maaliskuuta, että Suomessa suosituimmat luomutuotteet ovat banaani, maito, kananmunat, kahvi ja appelsiinimehu.

Yleisissä peltotukikoulutuksissa aluepäällikkö Terhi Löfstedt nosti esiin Varsinais-Suomen osuutta maatalouden tulovirroista (esitys pdf-muodossa). Lisäksi hän kertoi Välitä viljelijästä -toimintamallista, joka on auttanut maatalousyrittäjiä eri tavoin haasteellisissa tilanteissa vuodesta 2017 alkaen. Projekti päättyy vuoden 2024 lopussa, mutta toimien vakinaistamisen valmistelu on jo käynnissä. Muutostilanteen vuoksi viljelijät voivat hakea 500 euron arvoisia ostopalvelusitoumuksia esimerkiksi terapiaan tai työnohjaukseen toukokuun loppuun asti.

Kaksi naista keskustelee Paimion kaupungintalon aulassa.
Paimiossa pidetyssä ruotsinkielisessä tukikoulutuksessa Välitä viljelijästä -toimintaa esitteli Susann Rabb (kuvassa oikealla) Maatalousyrittäjien eläkelaitokselta (Mela/LPA).

Investointitukia, kipsiä ja ympäristövinkkejä

Koulutusten tauoilla jaettiin tietoa viljelijöille suunnatuista EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvista tuista, ELY-keskuksen Kipsi-hankkeesta ja MTK:n Saaristomeri CAP -hankkeesta.

EU:n maaseuturahoitusta voi saada esimerkiksi maatilojen investointeihin ja neuvontaan. Lisäksi tarjolla on tukia maatilan ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistämiseen ja uusiin kokeiluihin sekä omistajanvaihdoksiin. Viljelijöille suunnatuista maaseuturahoituksen mahdollisuuksista on koottu esite suomeksi (pdf) ja ruotsiksi (pdf).

Kaksi naista keskustelee Paimion kaupungintalon aulassa.
Paimion tukikoulutuksessa 3. huhtikuuta maaseuturahoituksen mahdollisuuksia esitteli Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maksatusasiantuntija Hanna Esch.

Kipsi-hankkeen väki kertoi kipsin levittämisen hyödyistä maan kasvukunnolle. Kipsi parantaa maan mururakennetta, mikä vähentää pintamaan eroosiota ja vesistöihin kohdistuvaa kiintoaine- ja ravinnekuormitusta. Kipsin mukana pellolle tulee myös rikkiä, kalsiumia ja fosforia, joten sillä on myös lannoittava vaikutus. Kipsiä jaetaan soveltuville lohkoille maksutta ja sen haku on auki ELY-keskuksen sivuilla. Hanke tarjoaa myös maksutonta neuvontaa kipsistä kiinnostuneille.

Kolme ihmistä Kyrön Kurkisalin edustalla.
Kipsi-hankkeen työntekijä Minna Kolari kertoi kipsin vaikutuksista Kyrön tukikoulutuksessa 26. maaliskuuta.

Saaristomeri CAP -hankkeen tavoitteena on kannustaa Saaristomeren valuma-alueen viljelijöitä sellaisiin ympäristötoimiin, joista hyötyvät sekä tila että Saaristomeri. Hyvin valituista toimenpiteistä on viljelijälle taloudellista hyötyä ja samalla ne voivat edistää esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Hankkeessa toteutetaan ympäristötukiopas, joka ohjaa ja kannustaa valitsemaan monipuolisemmin ympäristötuen eri toimenpiteitä.

Kipsi-hankkeen työntekijä Tuomas Jäntti ja MTK:n Saaristomeri CAP -hankkeen työntekijä Arja Nykänen neuvoivat viljelijöitä ympäristöasioissa Liedon tukikoulutuksen kahvitauolla 3. huhtikuuta.

Lisää uutisia

Uutinen
08.05.2024

Naapurissasi voi asua EU-päättäjä 

Uutinen
08.05.2024

Mekin olemme EU-päättäjiä!

Uutinen
08.05.2024

Pohjoissuomalaisia vaikuttajia vähän EU:n paikallispäättäjien verkostossa

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.