Kuva, jossa kaksi ihmistä vanhanajan vaatteissa.

Koivuniemen Herra har utvecklat lantgårdsturismen i trettio år – Nu utökar den nya generationen verksamheten så att den är i gång året om

Lantgårdsturismföretaget Koivuniemen Herra verksamhet på den nya platsen i före detta Merikievari har kommit bra igång. Koivuniemen Herran MuuMaa hann arbeta på familjens hemgård i Sastmola under en lång tid, men viljan att utöka verksamheten fick Koivuniemis att köpa en legendarisk dansplats som stod tom.

–  På den gamla platsen hann vi verka i trettio år. Nu har de unga ansvaret för den nya platsen, berättar Sirkka-Liisa Koivuniemi, som drivit turismgården tillsammans med sin man Markku.

Ett generationsskifte gjordes i företaget. Familjens dotter Miina Koivuniemi och son Frans Koivuniemi ville fortsätta och utveckla sina föräldrars affärsverksamhet. Det gamla värdparet arbetar dock fortfarande som förut på gården.

De nya företagarna hade en vision om att göra verksamhet aktiv året runt i stället för säsongsbetonad. Det lyckades dock inte på den gamla platsen, eftersom det inte fanns tillräckligt med utrymme för inkvartering och parkeringsplatsen inte längre kunde utvidgas. På grund av coronasituationen blev det också svårare att ordna ett upplevelserikt lantgårdsprogram i de gamla lokalerna.

Bild på en häst och en kvinna i gammaldags kläder.
I parken med landsbygdstema kan man delta i lantgårdssysslor. Alla husdjur i det finländska lantlivet medverkar, såsom häst, höna, får, ko, svin och get, samt även mer exotiska djurvänner som chincilla, spindel, orm och sköldpaddor.

Koivuniemi Group Oy fick stöd från EU:s landsbygdsfond via NTM-centralen i Satakunta för anskaffning av nya lokaler och renovering som lämpar sig för lantgårdsturism.

På den nya platsen finns det gott om utrymme för att arbeta på ett coronasäkert sätt och öka turismföretagets verksamhet: det finns många byggnader, ett enormt gårdsområde och gott om parkeringsplatser. Företagets nya läge vid riksvägen är också bra.

Koivuniemis har målmedvetet utvecklat företaget i trettio år och de har också flera gånger utnyttjat stödet från EU:s landsbygdsfond. Verksamheten som Koivuniemen Herra bedriver har utvecklats längs med åren med Leader-finansiering. Företaget har också deltagit till exempel i företagsgruppsprojektet Sastmola Green Care som finansieras av NTM-centralen i Satakunta, där företag inom turismbranschen skapade nya tjänster som grundar sig på naturens inverkan på välbefinnandet.

Den nya verksamhetsmiljön i före detta Merikievaris utrymmen möjliggör verksamhet året runt.

Turismverksamheten görs med respekt för historien

Den nya platsen för Koivuniemen Herra är den före detta storgården Harju, på vars marker det finns fantastiska gamla bodar, en stenladugård, en stor huvudbyggnad, bastur och andra nyare byggnader. Senare har gården bland annat fungerat som barnhem innan den omvandlades till en populär dansplats.

– Vi ville utreda gårdens historia och för detta anställde vi en historieforskare. Vi fick reda på intressanta saker. På den här platsen har det tidigare funnits en glasfabrik och en ölfabrik, berättar Frans Koivuniemi.

Som ett resultat av forskaren Anni Ruohomäkis arbete sammanställdes en utställning om platsens historia på stenladugårdens vind. Gårdens historia syns också i det nuvarande företagets tjänster.

– Vi ville hedra gårdens historia genom att till exempel utse vårt inkvarteringsutrymme till Hanna och Magnus -hotellet enligt gårdens grundare Hanna och Magnus Selander, säger Frans Koivuniemi.

Inkvartering på hotellnivå erbjuds i huvudbyggnaden. Inkvartering på hostel kan bokas i den äldsta byggnaden, en stenladugård från 1880-talet. Lägerskoleleverna får däremot övernatta i de gamla sociala utrymmena.

– I utredningen av gårdens historia hittades gamla boskapsförteckningar. Vi namngav varje rum i hostellet enligt korna som bodde i ladugården på 50-talet, berättar Frans Koivuniemi.

bondgård landskap
Rummen i hostellet Vanha navetta är uppkallade efter kor som bodde i ladugården på 50-talet.

Fler berättelser

maaseutu.fi-logo

Maaseudun kasvua ja hyvinvointia tuetaan, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tarjolla on rahoitusta ja ratkaisuja juuri sinulle, olit sitten yrittäjä, tilallinen tai asukas, joka haluaa tehdä kotipaikkakunnastaan entistä viihtyisämmin. Tarinat eri puolilta Suomea kertovat, mikä kaikki on mahdollista - jotta voisimme hyvin. Tarkempaa tietoa maaseutuohjelmasta löydät Maaseutuverkosto-osiosta