Kuva, jossa Mikko Ruuska ulkona.

Fiber-X Finland bekämpar klimatförändringen med forskning och produktutveckling

Vid Lemi kyrkby har man sedan hösten satt i gång en liten pappersmaskin för forsknings-, experiment- och utbildningsbruk. Liten är ett relativt begrepp när det är fråga om en pappersmaskin.
Maskinen är 30 meter lång och tråden 60 centimeter bred. Skogsjättarnas maskiner kan däremot vara över hundra meter långa anläggningar som spottar ut 11 meter brett papper. Fiber-X Finland Oy:s affärsidé är inte massproduktion, utan att erbjuda sina kunder en plats och apparater med vilka de kan testa sin egen produktutveckling.
Företaget har haft fullt upp ända sedan pappersmaskinen blev klar.
– Vi har haft kommersiella körningar varje vecka. Stora bolag har processutveckling och utveckling av nya produkter. Små företag har kanske mer behov av att bevisa att den produkt de utvecklat i labbet också fungerar på maskinen, beskriver verkställande direktör Mikko Ruuska.

Till företagets tjänster hör utöver kundernas undersöknings- och provkörningar även utbildningar.

Mikko Ruuska och pappersmaskinen, som har använts för forskning, testning och utbildning sedan förra hösten

Produktutvecklingen är ett globalt samarbete

Fiber-X Finland gör också egen produktutveckling.

– Vår egen passion är agrofiber och de nya produkter och processer som de ger upphov till, att söka lämpliga partner och börja skala produktionen. Det är fråga om verksamhet på stor skala som gör det möjligt att öka omsättningen, beskriver Ruuska.

Målet är att utveckla produkter som ersätter plast. Vid tillverkningen av dessa utnyttjas jordbruksavfall, såsom halm, samt snabbt växande agrofiber, till exempel hampa, lin och vide i stället för fossila råvaror och cellulosafibrer från trä.

När avfallsmaterial och snabbt växande fibrer utnyttjas i tillverkningen av produkter som ersätter plast och textilier, kan man för sin del underlätta världens miljöproblem, såsom avskogning och global uppvärmning. I Indien är till exempel svedjebränning en orsak till extremt höga nivåer av luftföroreningar.

– Vi har en samarbetspartner i Delhi som vill lösa det här problemet. Där svedjas risodlingarna varje år i slutet av växtperioden. Vår partner vill utnyttja agromassorna i stället för att bränna dem och ersätta jordbrukarna för dem till exempel genom att ge gården gödselmedel, berättar Ruuska.

Internationalism är standard för Fiber-X Finland Oy. Företagets huvudägare finns i Sverige, där ägaren har ett eget företag med namnet Fiber-X Ab. Även det indiska samarbetsföretaget deltar på ett hörn i Fiber-X Finland.

– Om vi funderar över nyttan med internationellt samarbete, här utvecklar och testar vi, på andra håll i världen kan produktionen göras på en större skala. Naturligtvis kan produktionen göras här också, men till exempel när det gäller agrofiber är tillgången på råvaror i Indien, Thailand och Indonesien av helt annan klass än här hos oss.

Arbete för det egna områdets bästa

Fiber-X Finland Oy placerade sig i Södra Karelen eftersom Sydöstra Finland är skogsindustrins kärnområde.

– Här finns utbildning, kompetens och råvaror inom branschen. Vi har en fast vilja att göra detta hörn av landet till en ledande stjärna inom bioproduktbranschen. Vi vill skapa möjligheter för att här kunna skapa nya innovationer, nya produkter, nya bioanläggningar och hitta glädje i skapandet, säger Ruuska.

Fiber-X Finland Oy fick delfinansiering av Leader Länsi-Saimaa för investeringar i anslutning till grundandet av ett forskningscenter för bioproduktbranschen. Byggtiden sysselsatte tio personer i företaget.

– För närvarande består kärnteamet av sex personer som behövs för att driva anläggningen, berättar Ruuska.

Fiber-X Finland Oy:s forskningscenter ligger i Södra Karelen, invid Lemi kyrkby som är känd för sina mörstekar och potatisar.

Fler berättelser

maaseutu.fi-logo

Maaseudun kasvua ja hyvinvointia tuetaan, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tarjolla on rahoitusta ja ratkaisuja juuri sinulle, olit sitten yrittäjä, tilallinen tai asukas, joka haluaa tehdä kotipaikkakunnastaan entistä viihtyisämmin. Tarinat eri puolilta Suomea kertovat, mikä kaikki on mahdollista - jotta voisimme hyvin. Tarkempaa tietoa maaseutuohjelmasta löydät Maaseutuverkosto-osiosta