I Pihjala målas nu hyllor för den kommande återvinningsbutiken. Verksamhetscentret tar till exempel emot små möbler och hushållsartiklar som donationer. Böcker tas inte emot, eftersom det redan finns en plats för bokbyte på hälsostationen i Sagu.

I maj får Sagu ett eget verksamhetscenter för främjande av cirkulär ekonomi

24.04.2024 18:02Egentliga Finland

Heini Mikkola, koordinator för projektet Pilotering och uppstart av verksamhetscenter, fick idén att Sagu skulle få en egen återvinningscentral redan för sju år sedan. Nu förverkligas drömmen när Leader Varsin Hyvä beviljade projektet landsbygdsfinansiering och Saguborna har inlett ett omfattande samarbete för att främja det.

Sauvon kierrätysyhdistys har fått Leader-stöd för att grunda ett verksamhetscenter som främjar cirkulär ekonomi. Verksamhetscentret Pihlaja öppnas i maj i Sagu kyrkby på adressen Viljontie 4. För närvarande renoveras lokalerna i snabb takt, men projektkoordinator Heini Mikkola förevisar redan ivrigt huset och planerna.

– Här kommer en återvinningsbutik, ett kafé och en reperationsstation där man kan ordna olika kurser. I projektet ingår att starta upp verksamheten vid verksamhetscentret och olika workshoppar: till exempel tygtryck och elektronikverkstäder där man kan lära sig att bygga till exempel speldatorer eller byta skärmar till telefoner, berättar hon.

När det inte pågår kurser vid reperationsstationen kan man komma dit och till exempel låna en symaskin. Dessutom kan man ordna föreläsningar och utställningar i lokalerna och olika företag kan ordna pop up-försäljning där.

Pihlaja får egna webbsidor och sociala medier, men tills vidare informerar man om verksamheten via Sauvon kierrätysyhdistys kanaler.

Verksamhetscentrets namn Pihlaja var lätt att hitta på, eftersom huset hette Pihlaja. Tidigare har det åtminstone funnits en butik och en pizzeria där. Under samma tak finns en syverkstad som granne, med vilken projektkoordinator Heini Mikkola tror att det finns många samarbetsmöjligheter.

En önskan om samarbete med hela byn

Projektkoordinator Heini Mikkola har redan kastat ut samarbetsnät i många riktningar.

– Till exempel på andra sidan vägen finns MLL:s samlingslokal där det finns en loppis för barnkläder i källaren. I fortsättningen kan vi ta emot donationer som ges till dem och sortera dem färdigt. I många barnfamiljer donerar man gärna kläder för återvinning, men alla orkar inte anstränga sig för att sortera använda kläder som är i försäljningsskick och kläder som har små fel i olika insamlingar. Om vi får en textilinsamlingspunkt på gården skulle vi kunna sköta det.

I samarbetsplanerna med MLL ingår också program för Sauvon elopäivät nästa sommar. Dessutom har det talats om att förenhetliga öppettiderna, så att kunderna under samma resa kan göra klädköp på MLL:s loppmarknad och andra återvinningsköp vid Pihlaja.

Dessutom önskar man samarbeta till exempel med daghem, skolor, uppsökande ungdomsarbete, äldreomsorg och ukrainare som bor i Sagu.

– Vi hoppas att det här blir hela Sagus gemensamma vardagsrum där det är lätt att samlas.

Nainen ja mies juttelevat pöydän ääressä. Kuva otettu ikkunalasin takaa.
Heini Mikkola presenterade det kommande verksamhetscentret för Egentliga Finlands byaombudsman Tauno Linkoranta fredagen den 19 april.

Återvinningsförening för miljöns skull

Ett av målen med Leader-projektet som pågår fram till slutet av 2025 är att främja cirkulär ekonomi och en livsstil som sparar naturresurser. I all verksamhet vid Pihjala stöds återanvändning och återvinningsprinciper. Samma värderingar styr också verksamheten vid Sauvon kierrätysyhdistys som ansökt om projektet.

– Föreningen grundades förra sommaren och genast på hösten ordnade vi en insamling av ris och tidningar. I Sagu finns ingen egen avfallssorteringscentral, utan alla har en i taget kört sitt ris ända till Pemar. I samarbete med Sydvästra Finlands avfallshantering kommer vi i år att få återvinningsflak, som de levererar till oss. Avsikten är att i fortsättningen ordna insamlingar varje vår och höst, berättar Heini Mikkola som ett exempel.

Ny livskraft i kyrkbyn

Sagubon Heini Mikkola berättar att den gamla kyrkbyn tystnade en gång i tiden när affärerna hade flyttats till Kimitovägen och människorna började köra förbi den gamla stadskärnan. I och med den nya rondellen är det lättare att stanna till i centrum och man samarbetar aktivt för att stärka kyrkbyns livskraft.

– I fjol anställdes en ny livskraftskoordinator till Sagu. Den lokala 4H-föreningen öppnade en egen lokal i kyrkbyn förra sommaren och FRK i år. Sauvon tori ry ordnar aktivt verksamhet och även företagen deltar i samarbetet.

Härnäst kommer verksamhetscentret Pihlaja att liva upp kyrkbyn, dit frivilliga redan har anmält sig. Och andra Leader-projekt planeras.

– Nu lever den här byn igen, gläder sig Mikkola.

Projektet Pilotering och uppstart av verksamhetscenter har fått EU:s landsbygdsfinansiering från Leader Varsin Hyvä. Projektets totala kostnad är 75 000 euro, varav stödets andel är 75 %. EU:s landsbygdsfinansiering beviljas för regional och lokal utveckling av landsbygden. NTM-centralen och Leader-grupperna ger råd om hur man ansöker om stöd.

EU:s landsbygdsfinansiering stöder jordbruket och landsbygden för att hela Finland ska må bra. På denna webbplats hittar du information om hur detta påverkar just dig - vare sig du är bonde, företagare på landsbygden, landsbygdsbo eller utvecklare.