Ihmisiä luontopolulla.
Gemensamma promenader har ordnats bland annat på Korkeusvuori naturstig i Kojonkulma.

Invånarnas Loimaa -projektet har förbättrat samarbetet mellan staden och byarna

11.12.2023 19:34Egentliga Finland

I Loimaa har årets tema 2023 varit boende. Till temaårets ära startade staden ett Leader-projekt, genom vilket man bland annat satsar på samarbete och kommunikation mellan byarna och staden. Projektet fortsätter ännu 2024.

Loimaa stad genomför som bäst projektet Invånarnas Loimaa (Asukkaiden Loimaa), som förankrar utvecklingen av boendemiljöerna i byarna och samtidigt ger dessa en starkare möjlighet att påverka utvecklingen av boendetrivseln i det egna området. Projektledare Eija Martti berättar att staden stöder invånarnas idéer.

– Självklart gör staden också saker för boendetrivseln, men avsikten är att få med invånarna mer i projektet. Under temaåret har man till exempel ordnat evenemang som har förankrats i byarna, berättar hon.

Enligt Martti har ett av projektets viktigaste teman förutom boendetrivseln varit kommunikation: informationen har nämligen inte flödat särskilt bra mellan byarna och staden, och i byarna har man upplevt att man inte nödvändigtvis får svar på sina frågor. Martti har fungerat som kontaktperson mellan samhällena.

– Man har saknat en lättillgänglig kontaktperson att kontakta. Jag vet inte allt, men jag tar reda på saker och tar dem vidare. Det är småsaker, men det gör folk glada.

Gemensamma promenader och seniorisumpar

Genast i början av temaåret och projektet ordnade Martti bykvällar i så många byar i Loimaa som möjligt tillsammans med byföreningarna. Under evenemangen berättade hon om projektet, dess mål och sin roll som kontaktperson. Under bykvällarna behandlades dessutom Loimaa stads inkluderande budgetering, vars medel i år gick till byarna för att förbättra trivseln.

– Varje by gjorde en ansökan om vad de skulle använda 1 000 euro till. Med de pengarna har man åstadkommit mycket, såsom en brygga, ett vedskjul, artister till evenemang och reparationer av byggnader i byarna. Genom att själv delta kan man åstadkomma mycket, berättar Martti.

Byarna har också inkluderats i större evenemang i centrum, såsom sommaröppningen. Föreningarna deltog också i OKRA-evenemanget på sommaren. Populära evenemang har också varit gemensamma promenader, som ordnades sammanlagt sju gånger på olika håll i Loimaa.

– Vi gick olika naturstigar och lyckades få med människor. Tre promenader innehöll aktiviteter som ordnades av byaföreningen, såsom korvgrillning.

Projektet har också samarbetat med stadens idrottstjänster genom att hjälpa till med att ordna seniorsump en gång i månaden. På evenemangen bjuds stadens seniorer in till kaffe och gymnastik, men dessutom finns varje gång ett varierande program. Till exempel i november kom över 300 seniorer för att lyssna på doktor Kiminkinens föreläsning.

Projektet ordnade i samarbete med Finlands lantbruksmuseum Sara och MTK ett evenemang som inspirerade invånarna i Loimaa till kreativitet.

Samarbetet vidareutvecklas

Sammantaget har projektet Invånarnas Loimaa fått väldigt positiv respons: evenemangen har lyckats bra, kommunikationen har förbättrats och det har funnits ett tydligt behov av en kontaktperson. Projektet har också fått bybor som inte hör till själva byaföreningarna att delta i verksamheten. På så sätt har invånarna bekantat sig bättre med varandra.

– Sådana här saker har stor betydelse när man blir bekant med personerna som deltar i byarnas verksamhet. Samtidigt blir det lättare att närma sig staden och dess anställda, säger Martti.

Projektet Invånarnas Loimaa fortsätter till april 2024. Enligt Martti har man planerat att ordna nya bykvällar i början av året och via dem söka nya idéer för att utveckla samarbetet mellan byarna och staden. Ett av målen är till exempel att öka parkfadderverksamheten: där får invånarna en parkfadder-väst, en sopplockare, soppåsar och handskar för att samla in skräp.

– När skräpet har samlats in kan man meddela staden var det finns en säck med skräp och staden hämtar den. Cirka 15 personer är engagerade i aktiviteten och det är fritt att delta. Mer av det kunde man också ta med sig till byarna. Parkfaddrarna är ett bra exempel på hur man själv kan förbättra boendetrivseln.

Projektet har beviljats EU:s landsbygdsfinansiering av Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit. Leader-finansieringens andel av projektet på 69 000 euro är 90 %.

EU:s landsbygdsfinansiering stöder jordbruket och landsbygden för att hela Finland ska må bra. På denna webbplats hittar du information om hur detta påverkar just dig - vare sig du är bonde, företagare på landsbygden, landsbygdsbo eller utvecklare.