Mies pitää kädessään Syötävän hyvää -hankkeen mainostaulua.
Projektikoordinaattori Granger Simmons on tyytyväinen Syötävän hyvää -hankkeen edistymiseen.

Studerande skapade helt nya produkter av svinnpotatis i projektet Ätbart gott

27.10.2023 09:22Egentliga Finland

Målet med projektet Ätbart gott (Syötävän hyvää) är att minska mängden matsvinn genom att skapa något helt nytt. Projektet som finansieras av Leader Ravakka har dessutom lyckats sammanföra människor från olika kulturer och bakgrunder.

Vad händer med företagens matsvinn? Kan svinnet vidareförädlas för nytt bruk? Projektet Ätbart gott utgick ifrån dessa funderingar. Projektet genomfördes i samarbete med Ukipolis och Åbo yrkeshögskola och det har lett till innovationer av helt nya produkter tillverkade av matsvinn. Projektkoordinator Granger Simmons berättar att projektet började med en kartläggning av matsvinnet i Nystadsregionen.

– Det finns många industrier och företag i det här området som säljer sina produkter på riksnivå. Vi ville ta reda på hur det är med matsvinnet i företagen, om man kunde minska på det och om det kunde leda till något helt nytt.

14 nya produkter från svinnpotatis

Efter den inledande kartläggningen fick studerande inom livsmedelsteknik vid Åbo yrkeshögskola samt studerande vid Novidas läroanstalt i Nystad komma med innovationer till nya produkter av Tuorekartano Oy:s svinnpotatis. Uppgiften var att produkten ska innehålla 50 procent svinnpotatis och att även förpackningen ska produceras genom hållbar utveckling.

De studerande som deltog både i Åbo och Nystad kom från olika kulturer, vilket enligt Simmons på ett bra sätt framkom i deras produkter.

– Det är en verklig fusion av kulturer, kryddor och smaker, säger han.

Resultaten avslöjades i november i fjol. Studerande vid Åbo yrkeshögskola och Åbo universitet hade utvecklat sju olika produkter, såsom potatiscurry, potatisbullar, potatisdipp och potatisrösti. Till exempel potatiscurryn förenade den indiska, afrikanska och finländska matkulturen. Simmons favorit är potatisbullar, vilket var överraskande eftersom han inte gillar vanliga finska bullar.

– Jag tycker inte alls om kardemumma, men potatisbullarna var fantastiska. De innehåller en morots- och kanelfyllning och degen är gjord av potatis, berättar Simmons.

En annan lyckad produkt var vegetarisk rösti som till exempel innehöll kikärter. En åttakantig förpackning hade utvecklats för produkten.

– Vegetarisk rösti är en väldigt innovativ produkt. Den är god och har en fungerande förpackning.

I Novidas studerandes händer uppstod också sju nya produkter. Simmons berättar att till skillnad från de studerande vid Åbo yrkeshögskola och Åbo universitet hade de studerande vid Novida endast en dag på sig att utveckla produkterna.

– De utvecklade bland annat knapriga potatisbollar med parmesan, slovakiska potatisdumplings och glutenfria potatiskex.

De produkter som de studerande har utvecklat har inte framskridit till försäljning, men Simmons berättar att Tuorekartano som stod för potatissvinnet har visat intresse för produkterna.

Tillsammans mot ett gemensamt mål

Projektet Ätbart gott fortsätter till slutet av 2023. Enligt Simmons är avsikten att sammanställa de produkter som utvecklades i fjol i en receptbok, som kommer att fotograferas i tävlingen Ätbart gott i slutet av året. Avsikten är att fortsätta på den väg som projektet stakat ut och att igen utveckla något helt nytt av en bekant råvara. En video publiceras före årets slut.

Enligt Simmons har projektet lyckats utmärkt, men det har också förekommit utmaningar. Han lyfter till exempel fram vikten av kommunikation.

– Projektet är helt fantastiskt och de studerandes produkter är mycket bra, men hur kan vi få människorna medvetna om detta? Det har varit en utmaning.

– Det bästa med projektet har varit samarbetet med Tuorekartano. De hade brottats med samma tankar om matsvinnet och saknat något sådant här. Dessutom gick samarbetet med Åbo yrkeshögskola, Åbo universitet och Novida väldigt bra, berättar Simmons.

Enligt Simmons har projektet Ätbart gott sammanfört många människor från olika kulturer för att skapa något nytt för det gemensamma målet. Även om det är fråga om ett lokalt projekt kan resultaten vara stora på längre sikt.

– På riksnivå hjälper projektet till att hitta lösningar i en världssituation där nya idéer tacklas av utmaningar. Med tiden kan vi minska mängden matsvinn. Dessutom ökar medvetenheten om ämnet och människorna kan redan i sina hem påverka svinnet. En förändring kan göra stort intryck och det är budskapet bakom projektet.

Projektet Ätbart gott

  • Genomförs av: Ukipolis Oy och Åbo yrkeshögskola
  • Finansiär: Leader Ravakka
  • Finansiering sammanlagt: 71 230 €
  • Stödprocent: 100 %

EU:s landsbygdsfinansiering stöder jordbruket och landsbygden för att hela Finland ska må bra. På denna webbplats hittar du information om hur detta påverkar just dig - vare sig du är bonde, företagare på landsbygden, landsbygdsbo eller utvecklare.