Kolme valokuvaa: ylhäällä elintarvikejalostusta, vasemmalla ravitnolakokki tekee annosta ja oikealla asiakas syö.

Företagen inom Egentliga Finlands matsektor önskar mer samarbete

18.12.2023 09:12Egentliga Finland

I projektet TuKeVa, som genomfördes av Pyhäjärvi-instituutti, utreddes nuläget för företagen inom Egentliga Finlands matsektor, flaskhalsarna i utvecklingen av affärsverksamheten och framtidsutsikterna. Projektets slutrapport erbjuder intressant information och är samtidigt ett viktigt verktyg för planeringen av kommande projekt.

Projektet Framtidens utvecklingsbehov inom matkedjan i Egentliga Finland (TuKeVa) som genomförts med EU:s landsbygdsfinansiering avslutas i slutet av 2023. Under 2021 och 2022 gjordes sammanlagt 165 djupintervjuer med företag som ville utveckla Egentliga Finlands matkedja. Utifrån intervjuerna sammanställdes de ekonomiska regionernas SWOT-analyser och slutligen en omfattande rapport om matkedjans utvecklingsbehov.

Sakkunnig Mervi Louhivaara vid Pyhäjärvi-instituutti som koordinerar projektet berättar att intervjuerna hade en positivt överraskande underton. Företagen i matkedjan litar på framtiden även om världen förändras. Man hittade ändå också utvecklingsbehov.

– I intervjuerna framhävdes försäljnings- och marknadsföringssvårigheter samt en vilja till tätare samarbete inom hela matkedjan, från primärproduktion till butiker och restauranger. Många företag har svårt att hitta kompetent arbetskraft och många skulle behöva opartisk information om till exempel kvalitetssystem, utrustning och förpackningar. Dessutom skulle företagen behöva hjälp av sakkunniga med till exempel påverkanskommunikation, räknar Louhivaara upp.

Bra samarbete mellan de ekonomiska regionerna bakom matprojekten

Projektet TuKeVa koordinerades av Brahea-centret vid Åbo universitet fram till den 31.7.2023 och därefter av Pyhäjärvi-instituutti. Pargas stad, Kimitoöns kommun, Ukipolis, Yrityssalo och Sydvästra Finlands utbildningssamkommun Novida fungerar som delgenomförare.

– Projekt med anknytning till närmat har redan länge genomförts med gott samarbete mellan de ekonomiska regionerna. Och samma aktörer deltar också i det nya koordinationsprojektet för Egentliga Finlands matsektor, där man utvecklar matkedjans kompetens, samarbete och synlighet – det vill säga just de saker som framkom i intervjuerna i TuKeVa-projektet, berättar Mervi Louhivaara.

Dessutom har resultaten från TuKeVa-projektet utnyttjats till exempel i planeringen av projektet Elintarvikevientivalmiuden selvittäminen ja osaamisen lisääminen Varsinais-Suomessa (ELVIS). Alla tre projekten har fått EU:s landsbygdsfinansiering från NTM-centralen i Egentliga Finland.

Beröm för maten i Egentliga Finland

Journalisten och fackboksförfattaren Kaj Kunnas (till vänster) ledde Beröm för maten i Egentliga Finland-tillfället. Projektets resultat presenterades av Henna Kyyrä från Yrityssalo, Mervi Louhivaara från Pyhäjärvi-instituutti, Margot Wikström från Pargas stad, Mertsi Töttölä från Novida och Mirja Junko från Ukipolis. Utvecklingschef Johanna Mattila vid NTM-centralen i Egentliga Finland konstaterade i sitt festtal att vår gemensamma uppgift är att se till att utvecklingen av Egentliga Finlands matkedja strategiskt siktar åt samma håll.

I oktober 2023 ordnade projektet TuKeVa en fest i Vanhalinna i Lundo för att fira maten i Egentliga Finland. Under evenemanget fick man höra hälsningar från livsmedelskedjan i Egentliga Finland från olika ekonomiska regioner och ett festtal hölls av utvecklingschef Johanna Mattila vid NTM-

centralen i Egentliga Finland. Hon deklarerade genast i början att Egentliga Finland är en föregångare för ett hållbart livsmedelssystem 2027.

– Det här målet är starkt i åtanke när vi planerar åtgärder för att utveckla Egentliga Finlands matkedja. Redan nu är Egentliga Finland en verklig matoas i Finland och lyser upp primärproduktionens mångsidighet och förnyelseförmåga samt en stark och framåtblickande förädlingssektor för livsmedel och drycker, säger hon.

Enligt Mattila är styrkorna i Egentliga Finlands matkedja dessutom forskningsinstitut- och högskolenätverket, utbildningssystemet som genomsyrar hela livsmedelskedjan och de sakkunnigas tvåspråkighet.

– Forskningsinstitutens och högskolornas dragningskraft samt den forsknings- och utvecklingsverksamhet som bedrivs där borde utnyttjas bättre i företagen inom regionens matkedja. Därför är en central tyngdpunkt i Egentliga Finlands landsbygdsutvecklingsplan att intensifiera samarbetet mellan näringslivet och forskningsinstituten.

Mattila lyfte i sitt tal också fram coronans och Rysslands anfallskrigs inverkan på livsmedelskedjan.

– Egentliga Finland har en central roll i säkerställandet av försörjningsberedskapen. Företagens lönsamhet, företagarnas ork och även aktiveringen av nya företagare i olika delar av livsmedelskedjan är mycket centrala med tanke på försörjningsberedskapen.

Dessutom förutspår hon att stora förändringsdrivkrafter som kommer att påverka livsmedelskedjan under det kommande decenniet är klimatförändringen och anpassningen till den, naturförlusten, utvecklingen av teknologi och digitala lösningar samt den ständiga förändringen i konsumtionen.

Mer information:

Pyhäjärvi-instituutti

Mervi Louhivaara

mervi.louhivaara@pji.fi

EU:s landsbygdsfinansiering stöder jordbruket och landsbygden för att hela Finland ska må bra. På denna webbplats hittar du information om hur detta påverkar just dig - vare sig du är bonde, företagare på landsbygden, landsbygdsbo eller utvecklare.