Peuran Polku -leden har nu allt bättre förhållanden för utflykter

03.08.2023 12:29Österbotten

I Peuran Polku -friluftsled som löper i Mellersta Österbotten, Norra Österbotten och Mellersta Finland har man gjort betydande renoveringsarbeten för att förbättra vandringsleden. Vandringslederna som nu är mer lättframkomliga och mångsidigare lockar besökare ända från utlandet, men är ändå ett ödemarksliknande område fri från turistfällor.

Peuran Polku är en vandringsled som i huvudsak går genom ett landskap med orörda myrar, skogar och ödemarkssjöar i Salamajärvi nationalpark och norr om den. Den är en av de längsta vandringslederna i hela Finland, och den erbjuder möjligheter även för längre och mera krävande vandringar. Själva stamleden är t.o.m. 77 kilometer, och därutöver finns det flera kortare rundslingor för alla typer av motionärer och personer som gör dagsutflykter. Totalt har vandringslederna en imponerande längd på 115 kilometer.

I april 2019 inleddes ett projekt som började renovera de delar av Peuran Polku -leden som delvis hade förfallit. Avsikten var att kunna bevara hela den långa leden som en helhet och samtidigt förbättra både tillgängligheten och säkerheten. Projektet administrerades av Kaustby ekonomiska region och Lestijärvi kommun. Också Reisjärvi och Kinnula kommuner deltog i genomförandet, vilket gjorde projektet till ett projekt mellan två områden, eftersom Reisjärvi finns inom området för NTM-centralen i Norra Österbotten. Projektet avslutades i december 2022.

Aurinkoinen kesäinen suomaisema.
Loukkuneva är en av de finaste myrarna inom Peuran Polku området.

Peuran Polku har nu nyrenoverade rastplatser, nya vindskydd och spångar samt mera ruttkartor och skyltar. Den andel av leden som renoverats vid projektet är ca 40 kilometer, från Lehtosenjärvi i Lestijärvi till Petäjänmäki i Reisjärvi. Mellan dem ryms alla myrområden och naturtyper, som finns i hela Peuran Polku -leden – allt från steniga marker till jämna momarker och därifrån till myrmarker.

Arbetschef vid Kaustby ekonomiska region, Mikko Hänninen, som har svarat för planeringen, arbetsledningen och uppföljningen av renoveringsarbetena, berättar att allt som allt finns det nu nästan fem kilometer nya spångar på leden. Ett av de viktigaste resultaten av projektet är spångarna i Loukkuneva.

– Loukkuneva-delsträckan har varit ur bruk under fem år, men tack vare projektet kan man nu använda den igen. Det är frågan om en av de finaste myrarna inom området som man kan se på vandringsleden, säger Mikko Hänninen.

Retkeilijä kävelee suolla pitkospuilla.
På leden finns det nu nästan fem kilometer nya spångar.

Nya spångar finns det också till exempel vid Valkeinen, en sjö med klart vatten och vid den vackra Lehtosenjärvi. De nya vindskydden har byggts vid sjön Musta i Reisjärvi och vid Jatkonjärvi i Lestijärvi. Vindskyddet vid Jatkonjärvi finns på delsträckan mellan Loukkuneva och Valkeinen.

Mikko Hänninen är nöjd med att man under projektet kunde hitta stigens problematiska ställen och kunde genast reagera på dem.

– Till exempel på vårarna såg man var vattnet stiger över stigarna och var det är speciellt vått. På dessa ställen kunde man sedan höja spångarna och göra det lättare att gå på dem.

Projektets helhetskostnader var ca 203 000 euro. En tredjedel av detta finansierades av kommunerna inom området som deltog i projektet. Resten av finansieringen kom från EU:s landsbygdsfond som NTM-centralen i Österbotten beviljade samt 30 495 euro från NTM-centralen i Norra Österbotten.

Retkeilijä istuu järven rannalla kannon päällä.
Från Loukkuneva är det cirka tre kilometer till de vackra sjölandskapen i Lehtosenjärvi.

Ett av projektets syften har varit att öka regionens dragningskraft med hjälp av lednätverket, både nationellt och internationellt. Enligt Mikko Hänninen finns det besökare från flera olika länder på leden. Utöver de nordiska länderna har det kommit vandrare också från Tyskland, Spanien och ända från Japan.

– Det verkar vara så att bland de lokala människorna är rutten tills vidare till och med mer obekant än bland turister. De utländska turisterna hittar hit oftast genom Salamajärvi nationalpark. På Peuran Polku tycker de speciellt om sjöarnas vildmarksnatur, berättar Hänninen.

Besökare kommer det också från Finland, men området är trots detta äkta ödemarksnatur, här finns inga turistfällor. Många tycker att det är onödigt att resa till Lappland när en pärla som Peuran Polku finns här alldeles i närheten.

EU:s landsbygdsfinansiering stöder jordbruket och landsbygden för att hela Finland ska må bra. På denna webbplats hittar du information om hur detta påverkar just dig - vare sig du är bonde, företagare på landsbygden, landsbygdsbo eller utvecklare.