Leader – Toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta

Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaaksi. Suomen 53 Leader-ryhmää ovat mahdollistamassa maaseudun kehittämisen ympäri Suomen!

Mitä Leader-toiminta on?

Leader-toiminta perustuu siihen, että paikalliset ihmiset tietävät itse parhaiten, miten omaa kotiseutua tulisi kehittää. Leader-ryhmät ruokkivat oma-aloitteisuutta ja yritteliäisyyttä myöntämällä rahoitusta yrittäjien, yhdistysten ja muiden yhteisöjen projekteille. Leader-rahoitus tulee EU:n maaseuturahoituksen lisäksi valtiolta ja omalta kunnalta.

Suomessa on 53 Leader-ryhmää, jotka tekevät suunnitelman oman alueen kehittämiseksi ja valitsevat rahoitettavat hankkeet. Leader-ryhmän paikallinen ote näkyy myös siinä, että valintoja ja linjauksia tekevässä Leader-ryhmän hallituksessa on käytössä kolmikantaperiaate: mukana on omalta seudulta niin asukkaita kuin julkisen tahon ja yhdistysten tai yritysten edustajia.

Mitä on Leader? Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaksi.

230 miljoonaa maaseudun kehittämiseen!

Suomi sai Leaderin keinot ja rahoituksen käyttöönsä EU-jäsenyyden myötä vuonna 1996. Vuosille 2023-2027 Leader-ryhmien käytössä on 230 miljoonaa euroa entistäkin paremman maaseudun tekemiseksi.

Summasta 43 % on EU:n maaseuturahoitusta. 37 % rahasta tulee valtiolta ja 20 % kunnilta. Lisäksi hankkeissa on mukana merkittävä määrä yksityistä rahoitusta ja talkootyötä.

Leader-ryhmät Suomessa: 53 ryhmää. Yhden ryhmän alueella keskimäärin 48 000 asukasta ja 6 kuntaa. Leader-toimintaa on Suomen kaikilla maaseutualueilla. Toimintatapa sopii myös kaupunkeihin. Rahoitusta per Leader-ryhmä keskimäärin 4,3 miljoonaa euroa kaudella 2023-2027.

Leader-toiminta on paitsi paikallista, myös kansainvälistä

Paikallisuuden lisäksi Leader-toiminta on myös kansainvälistä, Euroopan yhteinen juttu. Euroopan unionin alueella toimii yli 3 000 Leader-ryhmää ja yhteistyötä tehdään yli rajojen.

Suomalaiset ovat hyviä ja kysyttyjä yhteistyökumppaneita. Suomalaiset Leader-ryhmät toteuttavat eniten kansainvälisiä hankkeita Euroopassa!

Leader-ryhmät myös rahoittavat kansainvälisiä hankkeita ja lisäävät näin kansainvälistä yhteistyötä alueillaan.

Leader-toiminta on kansainvälistä. Euroopassa on yli 3000 Leader-ryhmää. Leader-ryhmät rahoittavat kansainvälisiä hankkeita ja lisäävät kansainvälistä yhteistyötä alueillaan. Tiesitkö: Suomalaisilla Leader-ryhmillä on eniten kansainvälisiä hankkeita Euroopassa.

Leader-periaatteet: Monialaisuus, aluelähtöisyys, paikallinen kumppanuus, alueiden välinen ja kansainvälinen yhteistyö, innovatiivisuus, alhaalta ylös ja verkostoituminen.

Leader-ryhmän toiminta

Leader-ryhmä on rekisteröity yhdistys, joka kannustaa maaseudun asukkaita kehittämään omaa aluettaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään työpaikkoja ja yrityksiä.
Leader on sekä yhdistys että toimintatapa.

Toiminta tapahtuu alueen yhdistysten ja yritysten kautta, aluetta piristetään ja kehitetään monella tavoin. Leader-ryhmä tarjoaa rahoitusta ja yhteistyötä ideoiden toteuttamiseen. Leader-ryhmässä yhdistyksen palkkaamat työntekijät ja toiminnasta vastaa yhdistyksen hallitus. Leader-ryhmien toimintaa yhdistyksinä koskee yhdistyslaki ja siihen liittyvät muut reunaehdot, kuten yhdistyksen omat säännöt.

Toimintapana Leader on kuitenkin enemmän kuin yhdistyksenä toimimista. Se on menetelmä, joka perustuu alhaalta ylöspäin periaatteeseen: paikalliset itse tietävät, mitä heidän alueellaan olisi hyvä tehdä. Leader-toimintatapa nojautuu seitsemään periaatteeseen: monialaisuuteen, aluelähtöisyyteen, paikalliseen kumppanuuteen, innovatiivisuuteen, alueiden väliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön, alhaalta ylös -periaatteeseen sekä verkostoitumiseen.

Leader-ryhmän hallituksen toiminta

Leader-ryhmän hallitus kootaan niin sanotun kolmikantaperiaatteen mukaisesti: kolmasosa jäsenistä edustaa julkista hallintoa, toinen kolmannes paikallisia yhdistyksiä ja loput alueen asukkaita. Kolmikannalla halutaa varmistaa avoimuus ja tasapuolisuus päätöksenteossa sekä uusien ihmisten saaminen mukaan toimintaan.

Hallitusten jäsenten erovuoroisuus määritellään yhdistyksen säännöissä. Maa- ja metsätalousministeriön linjauksen mukaan Leader-ryhmän hallituksen jäsen voi olla yhtäjaksoisesti hallituksessa enintään kuusi vuotta, jotta taataan hallitusjäsenten vaihtuvuus.

Leader-ryhmien hallitukset päättävät, mitä alueilla rahoitetaan. Hallitus muodostetaan paikallisista asukkaista, yrittäjistä sekä yhdistysten ja julkisen hallinnon edustajista.

Leader-ryhmien strategiat

Miten voit osallistua Leader-toimintaan?

  • Onko sinulla idea ja intoa paikkakuntasi kehittämiseen? Yrityksesi, yhdistyksesi tai yhteisösi voi saada rahoitusta idean toteuttamiseen!
  • Haluatko vaikuttaa alueesi kehittämiseen? Lähde mukaan Leader-hallitukseen!
  • Voit myös osallistua oman Leader-ryhmäsi tapahtumiin tai talkoisiin!

Onko sinulla intoa paikkakuntasi kehittämisen? Yrityksesi, yhdistyksesi tai yhteisösi voi saada rahoitusta idean toteuttamiseen.

Tule mukaan! Toteuta oma idea, vaikuta hallituksessa, liity jäseneksi tai osallistu tapahtumiin.